Ελληνική Ακαδημία Γεύσης

Αστική Εταιρία μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα

Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, Τ.Θ. 1447, 71110 Βούτες, Ηράκλειο, Τηλ. 0841 61347, 081 391930,
fax 0841 61383, 081 391934, Ε - mail : academy@forthnet.gr

Η πρώτη πενταετία

 

 

 

 

 

 

 

Α) Ιστορικό

Πρόγονός μας είναι η Εταιρία Γραμμάτων & Τεχνών Ανατολικής Κρήτης που ιδρύθηκε το 1996 στο Λασύθι. Η Ε.Γ.Τ.Α.Κ., μετά τα “Σεμινάρια Κρητικής Παραδοσιακής Κουζίνας”, ένα επταήμερο πρόγραμμα εκπαίδευσης 97 επαγγελματιών μαγείρων στην εφαρμογή της Κρητικής Παραδοσιακής Κουζίνας που υλοποίησε τον Απρίλη του 1997 με μεγάλη επιτυχία στον Άγιο Νικόλαο.

Ο άμεσος αντίκτυπος του προγράμματος υποχρέωσε την ομάδα που υλοποίησε το πρόγραμμα αυτό να ιδρύσει την “Ελληνική Ακαδημία Γεύσης”, επίσης εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα τον Άγιο Νικόλαο.

Το καταστατικό της ΕΛΑΓ υπογράφηκε στις 29/6/1997 στις Δαφνές σε εκδήλωση γευσιγνωσίας οίνων της περιοχής και παραδοσιακών εδεσμάτων από 20 ιδρυτικά μέλη και δύο επί τιμή μέλη, που σήμερα έχουν αυξηθεί στα 60.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας απαρτίζεται από τους:

Αντώνη Παναγιωτόπουλο, Πρόεδρο, Νίκο Σκουλά, αναπληρωτή Πρόεδρο, Νίκο Ψιλάκη, Αντιπρόεδρο, καθ. Ηλία   Καστανά, Αντιπρόεδρο, Γιάννη Παπαδάκη, Ταμία, Σόνια Παναγιωτίδου, Γραμματέα, Γιάννη Λάπα, καθ. Αστέριο Κατσαμούρη, Μηνά Ταμιωλάκη, Χρυσούλα Τζομπανάκη   Σταύρο Κανναβάκη, Θόδωρο Καλαθάκη, μέλη και επί τιμή μέλη τους κ.κ. Γιώργο Δελίδη καθ. Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, δρ. Pierre Marie Martin , καθηγητή ογκολογίας Πανεπιστημίου Μασσαλίας.

Β) Σκοποί

 

Η ΕΛΑΓ έχει σκοπό την ανάδειξη του πολιτισμού της Γεύσης και κυρίως της Ελληνικής Γεύσης της οποίας θεμελιακό στοιχείο ιδιαίτερης καθαρότητας και αξίας είναι η Κρητική Γεύση. Η ΕΛΑΓ κηρύσσει ότι ο πολιτισμός της Γεύσης, που άνθισε στην γη που πατάμε και φώτισε όλον τον κόσμο, είναι συνέχεια με τον σημερινό και καθήκον μας είναι να φροντίσουμε να είναι συνέχεια και με τον αυριανό. Τα δε μεγαλύτερα έργα του πολιτισμού αυτού, περιμένουν εμάς τους σύγχρονους Έλληνες να τα υλοποιήσουμε.

Οι σκοποί μας όπως αναφέρονται στο καταστατικό είναι:

·       Η έρευνα σχετικά με την προέλευση σύγχρονων γαστρονομικών συνηθειών και γαστρονομικών παραδόσεων που διασώθηκαν ή χάθηκαν.

·       Η μελέτη και η στήριξη της Ελληνικής Παραδοσιακής Γαστρονομίας και ιδιαιτέρως του Κρητικού διατροφικού προτύπου, σε κοινό και επαγγελματίες εντός και εκτός Ελλάδος.

·       Η ανάπτυξη πειραματικών προγραμμάτων δίαιτας, υγιεινής και πρόληψης.

·       Η ανάπτυξη προτύπων εφαρμογής της παραδοσιακής γαστρονομίας σε επαγγελματικούς χώρους εστίασης και η εκπαίδευση των επαγγελματιών. Επίσης η προτυποποίηση παραδοσιακών εδεσμάτων για επαγγελματική εφαρμογή.

·       Η οργάνωση εκδηλώσεων που να προωθούν και να διαδίδουν την ορθή εφαρμογή και την δημιουργία της Ελληνικής και Κρητικής παραδοσιακής Γαστρονομίας.

·       Η ανάδειξη του πολιτιστικού χαρακτήρα των Ελληνικών Γαστρονομικών Παραδόσεων.

·       Η εισαγωγή της γαστρονομίας και της πολιτιστικής διάστασης της γεύσης στην βασική και την μέση εκπαίδευση. Η επέκταση της διδασκαλίας της Ελληνικής και Κρητικής Παραδοσιακής Κουζίνας στις σχολές κατάρτισης επαγγελματιών.

·       Η υποστήριξη των επαγγελματιών που εφαρμόζουν τά Ελληνικά, Μεσογειακά και Κρητικά Γαστρονομικά πρότυπα

·       Η περιφρούρηση της Παραδοσιακής Γαστρονομίας από ευκαιριακούς επαγγελματίες.

·       Η συνεργασία με φορείς που προωθούν και στηρίζουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τους στόχους αυτούς η Εταιρία επιδιώκει με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο. Ενδεικτικά αναφέρονται:

·       Η ανάπτυξη μηχανισμού επικοινωνίας με τους ενδιαφερομένους (μέσω αλληλογραφίας, εκδηλώσεων και αρχείων στο Internet , όπου θα προσφέρονται   εργασίες της Ακαδημίας στους ενδιαφερομένους).

·       Η εκπόνηση μελετών

·       Η εκπαίδευση επαγγελματιών, φοιτητών και μαθητών

·       Η δημιουργία εντύπων για την πληροφόρηση του κοινού και των επαγγελματιών, για την υποστήριξη των παραδοσιακών προτύπων εφαρμογής και προβολή προτύπων και προϊόντων.

·       Η μελέτη προγραμμάτων (εκδηλώσεων στις οποίες οι εκπαιδευόμενοι θα συμπράττουν) (π.χ. άρτος, οίνος, βότανα, κουζίνα) καθώς και η εκπαίδευση εκπαιδευτών σε αυτά, για την διάδοση της Μεσογειακής και Τοπικής Γαστρονομίας σε Έλληνες και αλλοδαπούς.

·       Η οργάνωση εκδηλώσεων που να ενθαρρύνουν την δημιουργία στο χώρο του Μεσογειακού και Ελληνικού προτύπου διατροφής και την υιοθέτησή του από νέους επαγγελματίες.

Γ) Δραστηριότητες μέχρι σήμερα

 

1.     Ιούνιος 1997: “Γευσιγνωσία Τοπικών Οίνων” στις Δαφνές. Περιελάμβανε γευσιγνωσία και διαλέξεις με σκοπό να καθοδηγήσει τους παραδοσιακούς παραγωγούς οίνου στα σύγχρονα ποιοτικά πρότυπα. Ακολούθησε γεύμα για 1.000 άτομα με παραδοσιακά εδέσματα που παρασκεύασαν οι κάτοικοι του χωριού με την καθοδήγησή μας.

2.     Ιούνιος 1997: Τα μέλη της ΕΛΑΓ, Παναγιωτόπουλος, Ψιλάκης, Ζουράρις, Μπαμπατζιμόπουλος καλούνται να στελεχώσουν την 8μελή ομάδα για την μελέτη του προγράμματος του Ε.Ο.Τ. “Ειδικό Σήμα για την Ελληνική Κουζίνα”

3.     I ούλιος 1997: Οργάνωση γαστρονομικής εβδομάδας στο Istron Bay , με διαλέξεις, γευσιγνωσίες και γαστρονομικές εκδηλώσεις.

4.     Αύγουστος 1997: “Παναγιά Γκουβερνιώτισσα”. Αναβίωση του εθίμου των 15άρηδων στον ιερό χώρο του ομώνυμου μοναστηριού του 14ου αιώνα. Προσφορά στους 1.500 επισκέπτες εδεσμάτων του νηστευτικού 15νθημέρου.

5.     Αύγουστος 1997: Συμμετοχή μας σε πολιτιστική εκδήλωση με παραδοσιακά εδέσματα στο Αβδού.

6.     Σεπτέμβριος 1997: Οργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης με ομιλίες, χορό και παραδοσιακά εδέσματα για 6.000 συνδαιτυμόνες στην Χερσόνησο.

7.     Οκτώβριος 1997: Η ΕΛΑΓ αναλαμβάνει την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος του Ε.Ο.Τ. “Ειδικό σήμα για την Ελληνική Κουζίνα” στην Κρήτη.

8.     Οκτώβριος 1997: Πρώτη εκπαιδευτική διημερίδα αξιολογητών γεύσης στο Istron Bay .

9.     Οκτώβρης 1997: Πρώτη εκπαιδευτική διημερίδα αξιολογητών γεύσης στη Θεσσαλονίκη.

10. N οέμβρης 1997: Οργάνωση της δεξίωσης του Ε.Ο.Τ. στο Λονδίνο για 450 άτομα.

11. Νοέμβρης 1997: Σχεδιασμός προγράμματος συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης μαγείρων που υλοποιείται τώρα σε 21 περιοχές της χώρας.

12. Δεκέμβρης 1997: “Οι Γεύσεις στον Καζαντζάκη”, διαλέξεις και επίσημο Γεύμα του Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης. Εκδήλωση βασισμένη σε ομώνυμη εργασία του Νίκου Ψιλάκη.

13. Φεβρουάριος 1998: Δεξίωση του Ε.Ο.Τ. στο Μιλάνο για 270 άτομα

14. Μάρτιος 1998: Δεξίωση του Ε.Ο.Τ στο Βερολίνο για 450 άτομα

15. Μάιος 1998: Δεξίωση ομάδας Ελλήνων Ευρωβουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο για τους συναδέλφους τους Ευρωβουλευτές (600 άτομα)

16. Ιούνιος 1998: Διήμερες εκδηλώσεις της Ελληνικής Πρεσβείας στην Κύπρο

17. Ιούλιος 1998: Δείπνο του Πρωθυπουργού την ημέρα της Ελλάδας στην Ε XPO 98 στην Λισσαβόνα.

18. Επιμέλεια ντοκιμαντέρ του CBS για την Κρήτη (παράδοση-γαστρονομία)

19. Επιμέλεια ντοκιμαντέρ της κρατικής Γαλλικής τηλεόρασης για το Κρητικό ελαιόλαδο (πολιτισμός, κρητική δίαιτα)

20. Επιμέλεια ντοκιμαντέρ της ΕΤ1 δορυφορικής για την Κρήτη.

21. Ιούλιος 1998: Γενέθλια με την θεατρική εκδήλωση «Γεύση από σανίδι».

22. Αύγουστος 1998: Εκδήλωση «Άρτος , οίνος, έλαιον» στις Δαφνές, με παραδοσιακά εδέσματα για 1.000 συνδαιτυμόνες.

23. Χειμώνας 98-99. Εκπόνηση εκπαιδευτικού προγράμματος 300 ωρών για το Κ.Ε.Κ. του Δήμου Ηρακλείου για την προώθηση των τοπικών προϊόντων μέσω της Γαστρονομίας. Υλοποίηση την άνοιξη 1999

24. Χειμώνας 98-99. Εκπόνηση τεσσάρων προτύπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων 300 ωρών για το Κ.Ε.Κ. «ΕΡΓΟΝ» με αντικείμενο την γαστρονομική εκπαίδευση και την γευσιγνωστική - οινογνωστική εκπαίδευση εκπαιδευτών και επαγγελματιών. Δύο από αυτά θα υλοποιηθούν το φθινόπωρο του 1999 στο Istron Bay στον Άγιο Νικόλαο, ένα στο Ηράκλειο και ένα στα Χανιά.

25. Χειμώνας 98-99. Συμμετοχή σαν ιδρυτικό μέλος στην πολυεθνική οργάνωση με τίτλο « Conservatoire des Cuisines Mediterranneen » με σκοπό την προώθηση των τοπικών προϊόντων μέσω της Μεσογειακής διατροφής.

26. Άνοιξη 1999. Πρωτοβουλία για την δημιουργία των «Δρόμων της Ελιάς και του Ελαιολάδου» στην Κρήτη.

27. Άνοιξη 1999. Σεμινάριο σε συνεργασία με το ΚΕΚ «Ανάπτυξη» στα Ζωνιανά για την επαγγελματική αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων και παραδόσεων.

28.   Άνοιξη 1999. Θεματικό δείπνο για την παρουσίαση της Κρητικής Διατροφής σε ομάδα 21 καθηγητών του Πανεπιστημίου Yale . .

29. Θέρος 1999. Έκδοση του βιβλίου των Ν. Ψιλάκη, Μ. Ψιλάκη, Η. Καστανά για την πολιτιστική τεκμηρίωση του ελαιολάδου

30. Θέρος 1999. Διαλέξεις επίδειξη και μαθήματα κρητικής παραδοσιακής κουζίνας στα μέλη της Παγκρητικής που συνεδρίασε στο Ρέθυμνο.

31. Αύγουστος 1999. Πολιτιστική   εκδήλωση στις Δαφνές αφιερωμένη στην ελιά και το ελαιόλαδο

32. Αύγουστος 1999. Α Συμπόσιο Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής με τον Δήμο Αγ. Νικολάου με τίτλο: «… και έκαστος ελαίαν φυτεύειν…»

33. Σεπτέμβριος 1999. Πολιτιστική εκδήλωση στο Ίνι με θέμα την αλληλεπίδραση της Κρητικής και της Πολίτικης κουζίνας.

34. Σεπτέμβριος 1999. Σχεδιασμός και παράδοση της Ελληνικής Κουζίνας που θα σερβιριστεί στους Γερμανικούς σιδηροδρόμους τον Φεβρουάριο του 2.000.

35. Οκτώβρης 1999. Διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου για λογαριασμό της "Κρητικής Διατροφής Α.Ε." στο Ρέθυμνο.

36. Οκτώβρης 1999. Ο Serge Renaud γίνεται μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης.

37. Χειμώνας - Άνοιξη 2000. Σχεδιασμός και υλοποίηση δύο μεγάλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μάγειρες και νέους που προτίθενται να ασχοληθούν με την εστίαση ή τα τοπικά προϊόντα διατροφής.

38. Φεβρουάριος 2000. Ο μήνας των Γερμανικών σιδηροδρόμων, υλοποιείται με επιτυχία.

39. Άνοιξη - θέρος 2000. Ο πρόεδρος της ΕΛΑΓ αναμβάνει το management δύο ομάδων ειδικών που σχεδιάζουν για λογαριασμό του ΟΕΕΚ την πλήρη αναμόρφωση της    εκπαίδευσης των επαγγελματιών μαγείρων και την εποπτεία της σύνταξης τεχνικών εγχειριδίων.

40. Μάρτιος 2000. Φινλανδικό συνεργείο κρατικής τηλεόρασης έρχεται στην Κρήτη για να κάνει εκπομπή για την ΕΛΑΓ

41. Απρίλης 2000. Η ΕΛΑΓ βραβεύεται από τους δημοσιογράφους της ΕΡΑ, στα πλαίσια της οργάνωσης "Κυβέρνηση μη Κυβερνητικών", σαν η πιο δραστήρια οργάνωση στον χώρο του τουρισμού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχεται τον Πρόεδρό της.

42. Μάης 2000. Συνεργείο της κρατικής τηλεόρασης έρχεται στην Κρήτη για να κάνει εκπομπή για την ΕΛΑΓ.

43. Μάης 2000. Ημερίδα και γαστρονομικό δείπνο για τα μέλη της Διεθνούς Ακαδημίας Γαστρονομίας που οργάνωσε η ΕΛΑΓ στο Istron Bay , χαρακτηρίζεται σαν υποδειγματική γαστρονομική εκδήλωση.

44. Ιούνιος-Ιούλιος 2000. Η ΕΛΑΓ οργανώνει μεγάλη εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν λαός και αρχές του Νομού Αϊδινίου της Τουρκίας   και του Νομού Λασιθίου με τίτλο «Και η Γαστρονομία μας Ενώνει» με συνέδριο και γαστρονομικές εκδηλώσεις που οργανώνονται στο Λασίθι για το κοινό του Λασιθίου και 80 περίπου Τούρκους εκ των οποίων περίπου 30 επίσημα προσκεκλημένοι απλό την Νομαρχία Λασιθίου, βασικού διοργανωτή της εκδήλωσης.

45. Σεπτέμβριος 2000. Συμμετοχή σαν εισηγητές σε διεθνές συνέδριο για την κρητική διατροφή στην Μασσαλία.

46. Σεμινάριο σε ξενοδοχοϋπαλλήλους για την κρητική διατροφή και το «Ειδικό Σήμα για την Ελληνική Κουζίνα»

47. Συμμετοχή σαν εισηγητές σε σεμινάριο της ΟΛΥΜΠΙΑ-ΞΕΝΙΑ με θέμα «Ποιότητα και Π.Γ.Ε.»

48. Ταξίδι του Προέδρου της ΕΛΑΓ στην Φινλανδία, όπου έκανε ομιλίες σε φοιτητές Φινλανδούς και αλλοδαπούς της Πολυτεχνικής Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Ελσίνκι και στο Τάμπερε, καθώς και δύο συνεντεύξεις τύπου στις πόλεις αυτές.

49. Άνοιξη 2001: Οργάνωση ημερίδας και γαστρονομικής επίδειξης για την Διεθνή Ακαδημία Γεύσης.

50. Καλοκαίρι 2001: Μελέτη προγράμματος ανάπτυξης της κουζίνας του ελαιολάδου για λογαριασμό της ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗΣ

51. Συνεργασία του Γιάννη Λάπα στην εκπαίδευση του προσωπικού του πνευματικού κέντρου Αγριανών.

52. Υποδοχή και ξενάγηση στην κουζίνα της Κρήτης πολλών καναλιών και απεσταλμένων έγκριτων διεθνών μέσων ενημέρωσης.

53. Καλοκαίρι 2001: Συνεργασία για την εφαρμογή του προγράμματος «Ειδικό Σήμα για την Ελληνική Κουζίνα».

54. Φθινόπωρο 2001: Συμμετοχή στην γενική συνέλευση του “ Conservatoire de Cuisines Mediterraneennes ”, επιστροφή στο Conservatoire

55. Προτάσεις στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου για την δημιουργία κοινής εκδήλωσης στην Κρήτη.

56. Πρόταση στο Conservatoire για δημιουργία κοινής εκδήλωσης με τα νησιά της Μεσογείου.

57. ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2001-2002: Συντονισμός της προετοιμασίας του Ελληνικού τόμου και του αφιερώματος στην Κρήτη της διεθνούς κυκλοφορίας εγκυκλοπαίδειας: « Les Delices de la Cuisine de la Mediterranee »

58. Άνοιξη 2002: Διεθνές συνέδριο με τίτλο: «ΚΡΑΣΙ: ΓΕΥΣΗ & ΥΓΕΙΑ» στην Κρήτη.

59. ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2002: Οργάνωση της Ελληνικής παρουσίας στην Διεθνή εκδήλωση: « Kemia , Tapas , Meze » που οργάνωσε το Υπουργείο Τουρισμού της Τυνησίας σε συνεργασία με το CCM 6-9/9

60. Φθινόπωρο 2002: Συμμετοχή σε διεθνή διαγωνισμό μαγειρικής για νέους σεφ με θέμα «Πρωτότυπες συνταγές με φουντούκι» που οργάνωσε διεθνής επιτροπή προώθησης του φουντουκιού στην Κωνσταντινούπολη, όπου αποσπάσαμε τρίτο βραβείο με την συνταγή του κ. Παναγιώτη Δελβενακιώτη «Ζυμαρικά με φουντούκι»

61. Φθινόπωρο 2002: Συμμετοχή σε εκδήλωση στην Σμύρνη, που οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας σε συνεργασία με το CCM με θέμα «Κουζίνα και Τέχνη», κατά την διάρκεια του οποίου το ελαιόλαδο της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Σητείας πήρε το πρώτο βραβείο σε Διεθνή διαγωνισμό.

 

Ερευνητικό και Επικοινωνιακό Έργο

Στην δράση της ΕΛΑΓ συμπεριλαμβάνεται μεγάλος αριθμός δημοσιεύσεων, διαλέξεων, συνεντεύξεων και άρθρων στην Ελλάδα και το εξωτερικό σχετικά με την Ελληνική Δίαιτα και την Πολιτιστική και Διατροφική της αξία. Ενδεικτικά αναφέρονται:

  1. Έχει θέσει υπό την αιγίδα της το βιβλίο Νίκου & Μαρίας Ψιλάκη και Ηλία Καστανά: «Ο πολιτισμός της Ελιάς: Το ελαιόλαδο», Εκδόσεις Καρμάνωρ, Ηράκλειο 1999.
  2. Έρευνα από το Εργαστήριο Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ερευνητική ομάδα Καστανά) αναφορικά με την δράση μικροστοιχείων και αντιοξειδωτικών ουσιών στον ανθρώπινο καρκίνο. Η ερευνητική αυτή δραστηριότητα, η οποία συνεχίζεται επί τριετία, έχει δώσει σειρά δημοσιευμάτων στον επιστημονικό και διεθνή τύπο, καθώς και ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, όπως:

Ø       Διεθνές Συνέδριο Φυσιολογίας και Βιοχημείας Αμπέλου, Ηράκλειο

Ø       Διεθνές Συνέδριο «Οίνος και Υγεία», Montpellier

Ø       Διεθνές Συνέδριο «Ελιά και Ελαιόλαδο», Άνδρος

Ø       Διεθνές Συνέδριο για την Βιολογία του Μαστού, Tours

Ø       Διεθνές Συνέδριο Κρητικής Διατροφής, Ρέθυμνο

Ø       Συνεδρία της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, Αθήνα

Ø       Διεθνές Συνέδριο «Επιμόρφωση 2000», Φλώρινα

  1. Έρευνα του Νίκου Ψιλάκη στον τομέα της χρήσεως βασικών στοιχείων της Ελληνικής και κρητικής Δίαιτας (ελαιόλαδο, ψωμί, χόρτα κλπ.) επί τη βάσει ερεύνης πεδίου και αποδελτιώσεως του λαογραφικού αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών. Στοιχεία της ερεύνης έχουν ανακοινωθεί σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια όπως:

Ø       Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών

Ø       Διεθνές Συνέδριο «Ελιά και Ελαιόλαδο», Άνδρος

Ø       Διεθνές Συνέδριο για την Κρητική Διατροφή, Ρέθυμνο

Ø       Πολλαπλές ανακοινώσεις ως προσκεκλημένος ομιλητής σε Διεθνή Ιατρικά Συνέδρια, όπως: Αγγειοχειρουργικής, Χειρουργικής της Παχυσαρκίας, Πυρηνικής Ιατρικής, Ψυχολογίας, Καρδιολογίας κλπ.

  1. Συμμετοχή σε Ελληνικά και Διεθνή Ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα, με θέματα απτόμενα του Πολιτισμού και της υγιεινής διάστασης της Ελληνικής και Κρητικής Δίαιτας, όπως:

Ø       Αφιέρωμα της Δορυφορικής ΕΤ για το ελαιόλαδο

Ø       Αφιέρωμα του Γαλλικού Δορυφορικού σταθμού TV 5 για την Κρητική Δίαιτα διάρκειας 1,5 ωρών.

Ø       Αφιέρωμα της Ισραηλινής Τηλεοράσεως για την Κρητική Δίαιτα

Ø       Αφιέρωμα του θεματικού καλωδιακού Δικτύου Television Sante , για τον ρόλο του κρασιού στην υγεία (3 εκπομπές)

Ø       Αφιέρωμα του NBC στην κρητική Δίαιτα

Ø       Αφιέρωμα της Φινλανδικής Τηλεοράσεως στην Κρητική Δίαιτα

Ø       Αφιέρωμα της Φινλανδικής Τηλεοράσεως στην Ελληνική Ακαδημία Γεύσης

Ø       Δημοσίευση συνεντεύξεων και δελτίων τύπου στον Ελληνικό και Διεθνή Τύπο, όπως στις εφημερίδες Νέα, Καθημερινή, Έθνος, Επενδυτής και περιοδικά. Επίσης στον διεθνή τύπο : Le Monde, Frankfurter Algemeine κλπ .

  1. Συμμετοχή σε Επιστημονικά και Διοικητικά Συμβούλια ή συμβουλευτικές επιτροπές Διεθνών Οργανισμών όπως:

Ø       Κοινοτική Δράση COST 825 (Μαστός)

Ø       Διεθνές Ίδρυμα «Οίνος και Υγεία»

Ø       Conservatoire des Cuisines Mediterranneen

Ø       Institut Mediterraneen Alimentation-Sante

Ø       Επιστημονικό Συμβούλιο Περιφέρειας PACA

Ø       Επιστημονικό Συμβούλιο Περιφέρειας Laguedoc Rousillon

Οι χορηγοί μας

Μερικοί από τους χορηγούς μας, χωρίς την συνδρομή των οποίων, η λειτουργία μας θα ήταν αδύνατη.

  1. Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού
  2. Η Εταιρεία Τουρισμού Κρήτης που μας παρέχει στέγαση και γραμματειακή υποστήριξη
  3. Ο Δήμος Λασιθίου, με τον οποίο συνδιοργανώσαμε πολλές εκδηλώσεις και έχουμε συντάξει προτάξεις για δύο σημαντικά έργα
  4. Η Ακαδημία Αθηνών που συμμετείχε πάντα στις εκδηλώσεις μας
  5. Η Νομαρχία Λασιθίου
  6. Το ΕΒΕ Λασιθίου
  7. Το ΕΒΕ Ηρακλείου
  8. Οι ξενοδόχοι του Λασιθίου και ειδικά τα ξενοδοχεία Istron Bay , Porto Elounda Mare , Minos Beach , St . Nicolas Bay , Mirabello
  9. To Candia Maris
  10. Ο κ. Μιλτιάδης Καράτζης
  11. Το Conservatoire des Cuisines Mediterraneennes
  12. Το Λύκειο των Ελληνίδων
  13. Το Grand Hotel της Grecotel
  14. Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας και ο Δήμος Ιτάνου
  15. Οι ελαιοπαραγωγοί και οινοπαραγωγοί στους οποίους απευθυνθήκαμε για να μας χορηγήσουν προϊόντα τους και όχι μόνο.
  16. Όλοι οι ομιλητές και οι συνεργάτες που στελέχωσαν τις εκδηλώσεις μας
  17. Τα μέλη των αποστολών και ειδικά οι σεφ που επιβαρύνονται μέρος των εξόδων τους
  18. Όλοι με όσους συνεργαστήκαμε, πολιτιστικοί, δημοτικοί φορείς και ιδιώτες από την Κρήτη, που ξεχάσαμε να αναφέρουμε και που το «όχι» δεν ακούστηκε ποτέ από τα χείλη τους και που η αγάπη τους μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε.