ΝΕΑ/ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Στέψη ολυμπιονικών του 2004
από την "Ιστορική Ελιά των Βουβών" Χανίων


Από το αρχαιότερο δένδρο ελιάς στον κόσμο, την Ελιά των Βουβών θα γίνει η στέψη με στεφάνι αγριελιάς του πρώτου Μαραθωνοδρόμου της Ολυμπιάδας του 2004, μετά την αποδοχή από την πρόεδρο του "ΑΘΗΝΑ 2004" κα. Γιάννα Αγγελοπούλου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στα Χανιά, σχετικής πρότασης του δημάρχου Κολυμβαρίου κ. Πολυχρόνη Πολυχρονίδη. Πέραν όμως της χρησιμοποίησης κλαδιών από την Ελιά των Βουβών για τη στέψη του πρώτου Μαραθωνοδρόμου στην Ολυμπιάδα του 2004, επιτροπή τοπικών φορέων με επικεφαλής τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ.κ.Ειρηναίο ζητά τη χρηματοδότηση έργων ανάδειξης του χώρου που περιβάλει την Ελιά των Βουβών, η οποία όπως είναι γνωστό έχει ανακηρυχθεί Μνημείο της Φύσης.

Ειδικότερα στην επιστολή τους προς την Πρόεδρο του "Αθήνα 2004" κ. Γιάννα Αγγελοπούλου ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.κ. Ειρηναίος, ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αθαν. Καρούντζος, ο Νομάρχης Χανίων κ. Γεώργιος Κατσανεβάκης, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Γεώργιος Τζανακάκης και ο δήμαρχος Κολυμβαρίου κ. Πολυχρ. Πολυχρονίδης, αναφέρονται στα βοτανικά χαρακτηριστικά του δένδρου και παρουσιάζουν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να στεφανωθεί με κότινο από το δένδρο αυτό ο πρώτος Μαραθωνοδρόμος της Ολυμπιάδας του 2004 και να ενισχυθεί οικονομικά ο Δήμος Κολυμβαρίου ώστε να υλοποιήσει τα έργα για την ανάδειξη του περιβάλλοντα χώρου του Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης "Ιστορικής Ελιάς των Βουβών" και τη δημιουργία Μουσείου Ελιάς κοντά σ' αυτήν, για τα οποία απαιτείται χρηματοδότηση ύψους 427.350 ευρώ.

ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΒΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η ηλικία του δένδρου δεν μπορεί να προσδιοριστεί με μεγάλη ακρίβεια αφού δεν μπορεί να εφαρμοσθεί η μέθοδος των ραδιοϊσοτόπων γιατί λόγω της πολύ μεγάλης ηλικίας δεν υπάρχει καρδιόξυλο, επισημαίνεται στην επιστολή. Μπορεί όμως να γίνει προσδιορισμός κατά προσέγγιση βάσει συγκριτικών στοιχείων του μεγέθους της περιμέτρου του κορμού τα οποία έχουνε ευθεία σχέση με την ηλικία, αλλά και άλλων δευτερευόντων στοιχείων. Έτσι όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας κανένα άλλο δένδρο ελιάς στον κόσμο δεν έχει τόσο πολύ μεγάλη περίμετρο, βασικό κριτήριο της ηλικίας των ελαιοδένδρων καθώς:
- Η Ελιά των Βουβών, είναι αγριελιά η οποία κάποια στιγμή μέσα στην μακρόχρονη ιστορία της εμβολιάστηκε με την τοπική ποικιλία τσουνάτη. (Αυτή τη στιγμή το εμβολιασμένο μέρος έχει περάσει τα 2.5 μέτρα ύψος, πάνω από το έδαφος) δίνει καρπούς –όπως δοκιμάσαμε- πολύ γευστικούς και λάδι πολύ ελαφρύ 0,3%.

Οι τεράστιες και επιβλητικές διαστάσεις της έχουν ως εξής: περίμετρο 12,5μ διάμετρο 3,64μ και εμβαδό 11,45τμ.
-Η διάταξη των αγγείων του δέντρου δεν είναι σε ευθεία και συνεχή γραμμή όπως συνήθως συμβαίνει με όλα τα δένδρα, αλλά ελικοειδής και κατά δέσμες (στριφτολιά) χαρακτηριστικό γνώρισμα της αγριελιάς.
-Από το 1922 που έγινε η ανακοίνωση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων από τον Νομ/κό Συμβ/λο κ. Πολυχρόνη Πολυχρονίδη και η επισήμανση των σπάνιων και μοναδικών χαρακτηριστικών του δένδρου αυτού, κατά την οποία και ελήφθη ομόφωνη απόφαση για την κήρυξη του σαν διατηρητέου μνημείου της φύσης, ακολούθησε μεγάλη και εκτεταμένη έρευνα σε όλη την χώρα μας για την τυχόν επισήμανση και άλλων δένδρων με παρόμοια χαρακτηριστικά μεγέθους κορμού, και όπως διαπιστώθηκε δεν υπήρξε άλλο δένδρο με ανάλογου μεγέθους χαρακτηριστικά.
καθιέρωση στην Κρήτη ως επάθλου του στεφανίου αγριελιάς

Στα στοιχεία που παρατίθενται στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρονται τα ακόλουθα:
-Ο αείμνηστος και διάσημος καθηγητής της ελαιοκομίας της Ανώτατης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών κ. Αναγνωστόπουλος, σαφώς αναφέρει στην ελαιοκομία του ότι κοιτίδα της ελαιοκαλλιέργειας είναι η Κρήτη.
-Σύμφωνα με τον Παυσανία αλλά και με άλλες πηγές το στεφάνι αγριελιάς σαν έπαθλο καθιερώθηκε για πρώτη φορά στην Κρήτη από τον Ιδιαίο Ηρακλή ένα από τους Κουρήτες.
-Στη περιοχή Πάνω Βούβες όπου βρίσκεται το δένδρο και σε μικρή απόσταση από αυτό, έχουν ανακαλυφθεί από την Εφορεία Κλασσικών Αρχαιοτήτων δύο νεκροταφεία Γεωμετρικής περιόδου 700πχ. με πλούσιο αρχαιολογικό υλικό, που σημαίνει ότι στην περιοχή υπήρξανε πολιτισμοί οι οποίοι σχετίζονται με την ύπαρξη του παραπάνω ελαιοδένδρου. Οι ρίζες της ηλικίας του δένδρου τοποθετούνται εις την περίοδο αυτή η οποία συμπίπτει με την εποχή της καθιέρωσης των Ολυμπιακών Αγώνων εις το Ιερό της Αρχαίας Ολυμπίας.

Και όπως χαρακτηριστικά λένε οι τοπικοί φορείς:
"Το δένδρο αυτό μας συνδέει ζωντανά με την μακρινή αρχαιότητα και την εποχή των Ολυμπιακών αγώνων.»
Συναίσθημα το οποίο νιώσαμε και εμείς όταν βρεθήκαμε μπροστά του, πράγμα που σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα στην επόμενη επίσκεψή σας στα Χανιά.
Εκτός από την υπέροχη και επιβλητική θέα του εκπληκτικού αυτού δένδρου και τους φιλόξενους κατοίκους «φύλακες». Θα απολαύσετε μια όμορφη διαδρομή λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά πολύ κοντά στον Ταυρωνήτη.
Αν όμως βιάζεστε να εκτεθείτε στην θέα του εκπληκτικού αυτού δένδρου μπορούμε να σας μεταφέρουμε εμείς με ένα κλικ.




Προηγούμενη Σελίδα        http://www.elaiolado.com        Προηγούμενη Σελίδα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Βιολογικό ελαιόλαδο Ηρακλείου Κρήτης απο τον παραγωγό, πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας απο την Δ.Υ.Ο., έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φετινό, ψυχρής έκθλιψης, 2,5 ευρω / κιλο, ελάχιστο 100 κιλά. Χωρίς ραντίσματα ούτε με βιολογικά σκευάσματα, δακοπαγίδες για προστασία. Χλωρά φυσική λίπανση με μυδική, βίκο και πρόβατα ελευθέρας βοσκής, αντί για λιπάσματα. Ελαφρύ ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα μικρότερη απο 1 οξέο. Σταύρος τηλ. 2810542353 & 6973495960

Advertised by Ati Advertising on www.idx